1.3 Viewer instructie

Gemaakt door Support 360GEO, Gewijzigd op Vr, 31 Mrt, 2023 om 11:51 AM op Hoe Ming Wong

In de stap hiervoor is in viewer mode een selectie van datasets gemaakt en op de knop "Start viewer met datasets" gedrukt:


Er wordt een nieuw tabblad geopend met de viewer scherm.


Vanaf links gezien: Toolpaneel, toolbar en een kaartbeeld.

Toolpaneel is in het begin altijd ingesteld op "Datasets".
In de toolbar is ook de datasets icoon rood gemarkeerd. Zo kan je zien welke toolpaneel momenteel open staat.

Een kaartbeeld is in het begin ook altijd zichtbaar, en wordt altijd links van de views gevisualiseerd.

De uitleg over views volgt nog hieronder.
De positie van de kaartbeeld en views kan ook ingesteld worden via de toolbar:

In deze instructie wordt uitgelegd op welke manieren via views de data bekeken kan worden en wat voor data in een bepaalde "view" te zien is.


In de linker paneel zijn de datasets die geselecteerd zijn weer terug te zien. Voor elke dataset kan is de zichtbaarheid instelbaar: 

De naam van een dataset heef de volgende naam structuur [Platform]_[TypeData]_[Datum]_[UniekeNaam]. 

  • [Platform] zegt iets over waar de camera op was gemonteerd ? Dit kan zijn "heli",  "statief" of "trein".
  • [TypeData] is wat voor data kan je hierin verwachten. Dat kan zijn "P" voor puntenwolk of "F" voor foto of allebei "FP".
  • [Datum] is de datum van opname leesbaar als jaar maand en dag zoals 20220101.
  • [UniekeNaam] is de naam die herkenbaar is voor de databeheerder van elke dataset.

In een dataset kan verschillende types data aanwezig zijn.

Een luchtopname heeft foto's in 3 richtingen en een puntenwolk.
Een terreinopname heeft panorama foto's en een puntenwolk.

Een puntenwolk is een verzameling van punten(X,Y,Z) die heel snel en nauwkeurig gemeten zijn door een laserscanner en geeft een 3D weergave van de realiteit op een bepaald moment in tijd.

Hierdoor kan er gemeten worden in een puntenwolk. De absolute nauwkeurigheid van de punten zijn rond de 6 [cm] en relatieve nauwkeurigheid zelfs 1- 3cm.

Wanneer er zowel een luchtopname als een terreinopname dataset zichtbaar is in de viewer dan zijn er 3 soorten "views" te openen:

Van boven naar beneden is zijn dat de  "3D view" , "Panorama view " en "Foto view".
Met een view wordt een nieuw scherm geopend met functionaliteiten die passen bij het type beeldmateriaal.
In kort:

"3D view" is voor puntenwolken en 3D objecten bedoelt.

"Panorama view" is voor panoramafoto's bedoelt.

"Foto view" is voor luchtfoto's en andere foto's vanuit verschillende perspectieven bedoelt.

Meer uitleg over de type views:

  •   "3D view" heeft de icoon:  In de "3D view" wordt de puntenwolk en de luchtfoto opname punten het beste gevisualiseerd. Een voorwaarde om "3D view" te openen, is dat er een puntenwolk aanwezig moet zijn. In de kaartbeeld is te zien of er een puntenwolk aanwezig is op locatie, een voorbeeld is hieronder te zien:Een "3D view" wordt geopend door eerst op icoon te drukken en vervolgens op een locatie klikken in de kaartbeeld. Dan zal er rechts van kaartbeeld een nieuw venster gestart worden.In een "3D view" kan je langs 3 dimensies navigeren, de instellingen voor navigatie is aan te passen in "Settings"

In de volgende voorbeeld heb ik een "3D" view geopend bij een spoor viaduct:In de "3D view" kan de perspectief veranderen naar een zijaanzicht van de spoor viaduct:

  • "Panorama view" heeft de icoon:
    In de "Panorama view" worden de panorama foto's gevisualiseerd. Dus een voorwaarde om "Panorama view" te openen, is dat er een terreinopname met panorama foto's aanwezig moet zijn.
    Een terreinopname dataset heeft in zijn naam altijd "statief_" aan het begin.
    Door op de "Panorama view" icoon te drukken en vervolgens op een opname punt in de kaartbeeld, dan start de "Panorama view" op dat puntje:In de "Panorama view" kan men om zich heen kijken. In de kaartbeeld is te zien zien in welke richting de panorama view (1) kijkt.De blauwe puntjes die je ziet in de foto zijn dezelfde opname punten die je in de kaartbeeld zie. Zo is het mogelijk om in de panorama view langs de opname punten te gaan en vanaf verschillende locaties de panorama beelden te bekijken.
  • "Foto view" heeft de icoon:
    In de "Foto view" kan de lucht foto's bekeken worden die genomen zijn in 3 richtingen. Dus een voorwaarde om "Foto view" te openen, is dat er een foto's aanwezig moet zijn op de locatie.Een luchtopname dataset heeft luchtfoto's, dus een dataset met een naam dat begint met "heli_" moet eerst zichtbaar zijn.De luchtfoto's kan als volgt bekeken worden:
    Maak 1 luchtopname dataset zichtbaar en zoom in op een locatie.
    In de kaartbeeld is een puntenwolk aanwezig en wat blauwe stippen. Elke blauwe stip is een verzameling van opnamepunten waar foto's zijn genomen vanuit de helikopter. Met foto's wordt bedoelt een foto in 3 richtingen.Dit is te zien door een "3D view" te openen op locatie:Op een bepaald zoomniveau en perspectief in de "3D view" is een object boven de puntenwolk te zien met vlakjes in 3 richtingen, dit is de locatie van de camera systeem op het moment dat de foto's genomen worden.Op elke van de 3 vlakken kan je klikken, dan open je een "Foto view". De 3 vlakken stellen de foto's voor van de 3 richtingen: "onder een hoek naar voren", "recht onder" en "onder een hoek naar achter".In de beelden "recht onder" kan men geen borden lezen, maar in een foto schuin naar voren of achteren genomen kan je dat wel lezen.Om te beginnen klik op een een vlak "recht onder", dan opent het een "Foto view" met de die foto die recht onder de helikopter is genomen:
  • Door in de 3D view te navigeren en de juiste vlakjes te klikken kan men foto's van 3 richtingen van 1 locatie naar voren halen. Het is bekend dat deze oefening wat omslachtig en tijdrovend kan zijn, als men nog niet bekend is met de navigatie knoppen.

    Voorbeeld van 3 foto van verschillende richtingen op 1 locatie
    Recht van boven:
  • Schuin naar voren:Schuin naar achteren:

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren